En grupp för spelintresserade, så kan spelcommunitys kallas. Ett community bildas ofta av ett par personer som har samma intresse och vill umgås med likasinnade. När det gäller spel kan det vara utveckling, recensioner, förbättra sitt eget kunnande om spelet och framför allt hitta likasinnade att spela med och mot.

De olika communitys som bildas har behov av att både vara kostnadsfria, åsiktsfria men samtidigt styras av någon form av regler. Regler som gör att alla kan komma till tals och att nivån på kommunikationen håller en viss klass. Trivs inte community-medlemmarna så upplöses ofta gruppen av ett rent ointresse ganska omgående.

Olika svenska spelcommunitys

En grupp som bildades av personer som själva jobbade med spel och behövde ha hjälp att recensera och utveckla spel, var Skyttegravar. Ett spelcommunity där medlemmarna blandar och ger, delar med sig av erfarenheter, lösningar och regler men framför allt dela sitt intresse. Forumet är till för medlemmarna och kräver registrering. The Swedes är ytterligare ett community som samlar svenska och skandinaviska spelare och bildades som de flesta andra communitys runt ett spel. Ett spel som utmanade och inspirerade till gemenskap. Idag är The Swedes inte längre bara för DoD-spelare, utan har 30 000 medlemmar med flertal olika spelgrupper som exempelvis WoW, Battelfield och Team Fortress. Det finns en del likasinnade casinospelare. De hänger också på speciella spelcommunitys.

Fler svenska spel communitys – FZ och Ruthless

FZ bildades redan 1996 och har idag ett starkt grepp kring svenska spelvärlden. Medlemsantalet är stort, redaktionen är ambitiös och gör allt för att du ska hitta det senaste inom spelvärlden på deras sida. De recenserar produkter, spel och ger dig inblick bakom kulisserna. Medlemsforumet är väl utvecklat och ger dig många svar. Ruthless är mindre än FZ men har ett mycket trevligt community. De är medlemmar i det svenska riksförbundet för spel SVEROK och håller en öppen, frivillig stil i sin spelgemenskap. Ruthless startade som en grupp för Star Wars-intresserade spelare men fler spelstilar släpptes in i föreningen och fick den att utvecklas.